Een signaal afgeven

De Eredivisie is weer begonnen en iedereen zal het weten. De vreemdste uitslagen rolden over elkaar heen. Vooral de promovendi deden het goed. Fortuna Sittard, FC Emmen en De Graafschap pakte gezamenlijk zeven punten. Ter vergelijking: Ajax, Feyenoord en PSV verzamelden vier punten. We zijn weer begonnen!

Het was ook een week waarin de nodige signalen werden afgegeven. Luuk de Jong vond dat PSV ‘een signaal’ had afgegeven aan Ajax. Meestal zijn de uitspraken van deze Calimero-op-voetbalschoenen enkel gebaseerd op een verongelijkt onderbuikgevoel, maar ditmaal had hij een punt. Er werden namelijk een paar hele duidelijke signalen afgegeven bij onze traditionele topclubs.

Te beginnen met Feyenoord. Daar gaf Giovanni van Bronckhorst na alle euforie rondom het winnen van de nietszeggende Johan Cruijff Schaal (een wedstrijd die qua allure beter vernoemd had kunnen worden naar Jhon van Beukering of Henk Vos) een dodelijk signaal af aan zijn spelersgroep. De wedstrijd tegen AS Trenčín stond voor de deur en hoewel alle alarmbellen daarvoor af hadden moeten gaan, liet Van Bronckhorst de teugels vieren. Een leger geschorste en geblesseerde spelers, een Europese uitwedstrijd en ook nog eens op kunstgras. Niet echt Feyenoords cup of tea maar toch bedankte de Rotterdammers vriendelijk voor een training om alvast kennis te maken met de omstandigheden. Nee, men vloog er op het laatste moment even naartoe en zou daar wel even de puntjes ophalen. De labbekakkerige voorbereiding van de coach was een signaal naar zijn spelersgroep. Op halve kracht zou het ook wel lukken. Niet dus.

Dan naar Amsterdam, want ook daar werd een signaal afgegeven dit weekend. Waar van Bronckhorst nog noodgedwongen met een veredeld B-elftal moest aantreden, had Erik ten Hag de beschikking over een nagenoeg fitte selectie. Toch gaf ook hij een dodelijk signaal af. Huntelaar, Schöne, Tagliafico en De Jong werden gespaard en de basisformatie werd andermaal op de schop gegooid.

Los van de discussie of Ajax er kwalitatief ook daadwerkelijk slechter van werd, ging het ook hier om het signaal van de coach. Dat komt ongeveer neer op het volgende. Doe rustig aan, kijk uit voor jullie beentjes, maak jezelf niet te moe en beweeg zo min mogelijk. Gezien het spel van Ajax, was dat signaal luid en duidelijk binnengekomen bij de spelers. Ten Hag probeerde in de tweede helft zijn fout nog te herstellen, maar het leed was al geleden. Ajax mocht de handjes dichtknijpen met een punt.

Terug naar Luuk de Jong. Want hij had dus weldegelijk gelijk. PSV had een signaal afgegeven aan de concurrentie. Dat signaal was niet eens zozeer dat PSV een stabielere en betere indruk maakte dan de overige twee. Het signaal zat ‘m meer in het feit dat de coach van PSV de enige is gebleken die wél in staat is om de juiste beslissingen te nemen. Niks rust, de belangrijkste wedstrijd is de eerstvolgende. Stel je sterkste spelers op en als je in veilige haven bent, kan het gas alsnog eraf en kunnen er spelers worden gespaard.

De voorzichtige conclusie na speelronde één: van de topclubs lijkt momenteel alleen PSV te beschikken over een toptrainer. Met dat signaal kan de rest aan de slag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *